• My Cahaya

    Lari Dari Kegelapan Menuju Cahaya

Tuesday, 28 February 2012

Platform Ping Terbaik Untuk Blog Islam


Platform Ping Terbaik Untuk Blog Islam


Adakah anda seorang penulis blog ilmiah atau Islamik? Ataupun adakah anda seorang pembaca setia terhadap blog-blog yang Islamik?

Bayangkan, anda seorang penulis blog yang suka menulis atau menyiarkan artikel-artikel yang berunsurkan Islamik atau ilmiah tetapi artikel anda tidak mendapat sambutan hangat lantaran manusia pada masa kini lebih mementingkan artikel-artikel yang bercorakkan lucah, hiburan dan gosip berbanding berkonsepkan Islam/ilmiah.

Ramai blogger yang kecewa kerana artikelnya yang membawa mesej dakwah tidak mendapat sambutan 

Bayangkan juga apabila anda ping link blog anda di website-website yang menawarkan perkhidmatan ping, pasti anda akan berasa kecewa apabila melihat blog anda sentiasa kalah dengan blog-blog yang memaparkan isu-isu artis, tajuk post yang hampir lucah dan juga mempunyai gambar yang tidak senonoh. Sedih bukan?

Sila kesatkan air mata anda kerana ada berita baik untuk anda semua!

Kini anda tidak perlu risau lagi! Pautkan sahaja entri blog anda itu di Muslim Blogger Ping untuk di‘letupkan’ ke seluruh warga facebook yang menggemari blog-blog ilmiah atau Islamik. Justeru, pembaca-pembaca setia blog-blog yang berunsurkan ilmiah dan islamik juga turut tidak ketinggalan mengikuti perkembangan semasa blog-blog anda semua.

Klik disini untuk pergi ke page ini.

Muslim Blogger Ping merupakan satu projek yang baru sahaja dibangunkan pada 27 Febuari 2012 dan bertujuan untuk mengumpulkan segala entri-entri blog yang berkaitan dengan Islam mahupun apa-apa sahaja yang ilmiah untuk tatapan pembaca semua. Projek ini juga dibangunkan untuk memberi sokongan dan galakkan padu khas buat penulis-penulis blog di Malaysia ini untuk mengumpulkan koleksi entri yang bercorakkan Islam/ilmiah di dalam satu platform dan menjadikan salah satu medan dakwah elektronik!


Eh? Kenapa Ping di facebook? Dah lapuk la cara ni!

Tidak sama sekali! Kebanyakkan admin di 'facebook ping' yang lain tidak ping pun link blog yang dihantar. Kesian kat blogger yang terkial-kial spam sana-sini. Ada la 2,3 website yang menjalankan aktiviti ping ini tetapi blog disana tidaklah spesifik malah bercampur baur, maka persaingan menjadi terlalu sengit diantara blog hiburan dengan blog Islam/ilmiah.

Muslim Blogger Ping tidak kisah pada spam, kerana admin amat memahami blogger yang perlukan traffik

Percayalah, di dalam banyak-banyak platform untuk ping blog, platform facebook-lah yang terbaik di dalam dunia kerana:

1- Hampir semua orang mempunyai akaun facebook!

2- Peminat-peminat entri di blog anda akan saling berkongsi entri anda di wall mereka masing-masing dan membuatkan entri anda semakin membara sehingga blog anda dilanda traffic jam!

3- ‘Recent post’ di dalam facebook adalah jauh lebih lama dan luas berbanding website-website ping yang lain yang rata-ratanya mempunyai expired date dan jarang keluar ke widget-widget di blog orang lain akibat persaingan.

4- Persaingan juga kurang sengit kerana blog-blog yang di-ping-kan disini hanya bercorakkan ilmiah atau Islamik sahaja berbanding website-website ping yang lain yang rata-ratanya akan bersaing dengan blog yang menyebarkan artikel yang tidak membawa faedah dan bercampur baur.

5- Facebook adalah platform yang paling sukar untuk rosak ataupun server down.

6- Facebook page tidak perlu susah-susah nak signup, login atau segala, hanya dengan LIKE dan terus share artikel-artikel anda hanya dalam masa 3 saat sahaja!

7- Anda juga turut sentiasa berhubungan dengan admin jika mempunyai masalah-masalah yang tertentu. Admin juga adalah seorang manusia dan bukannya robot dan admin dapat menapis entri-entri yang berunsurkan ajaran sesat atau murtad!

Facebook adalah medium yang paling cepat tersebar berita. Sudah tentu blog anda mudah menjadi popular!


Apa keistimewaan yang ada pada Muslim Blogger Ping?

1- Admin-admin yang bertugas mengawal Muslim Blogger Ping merupakan seorang yang menjaga solat 5 waktu.

2- Admin-admin juga seorang yang berhati perut dan akan berusaha memberikan perkhidmatan terbaik dan menyejukkan hati.

3- Muslim Blogger Ping juga akan kerap memberikan kata-kata motivasi, semangat atau petua untuk blogger-blogger dan juga pembaca sekalian.

4- Muslim Blogger Ping juga akan selalu membuat review blog anda jika terpilih.

5- Kontest juga akan selalu diadakan untuk menyemarakkan lagi industri blogger muslim Malaysia

6- Anda juga boleh ping entri blog anda yang sama sebanyak 3 kali! jika anda tidak berpuas hati dengan traffic yang masuk ke blog anda.

7- Yang paling penting, anda akan memberikan sumbangan terhadap Islam dengan aktiviti dakwah yang mudah iaitu hanya share artikel sahaja. Ia sedikit sebanyak mengajar anda erti berdakwah.

Jadikanlah apa-apa medium yang dicipta oleh barat sebagai medan dakwah. Jadikan ia sebagai amalan mulia


Blog saya biasa-biasa sahaja, boleh tak saya nak ping blog saya di Muslim Blogger Ping?

Apa salahnya, tak berdosa pun, dipersilakan… tetapi sila patuhi semua terma dan syarat di dalam page ini ya. Syaratnya sangat mudah, sambil makan kuaci pun boleh ikut… sila baca disini.

Cabutan bertuah akan diberikan terhadap 100 blogger pertama dan akan mendapat hadiah yang amat lumayan!

Apa-apa pun, sila syorkan kepada rakan-rakan anda mengenai page ini dan majukan industri blog-blog yang bercirikan Islam/ilmiah. HIDUP ISLAM!!!


Sekian Terima Kasih


Anwar Suran Post – Feb 2012

Share:

Monday, 27 February 2012

Menjawab Persoalan Mengenai Maut


Berita Alam Ghaib 15: Menjawab Persoalan Mengenai Maut


Sambungan dari entri: Berita Alam Ghaib 14 (Sila klik jika belum baca)

Sebagaimana kita maklum, Allah menjadikan setiap makhluk yang bernyawa itu ada batasnya. Begitu juga dengan kehidupan kita, pasti ada penghujungnya iaitu "Ajal" seperti mana Firman Allah di dalam Al-Qur'an:

إِذَا جَاءَ أَجَلُهُمْ فَلَا يَسْتَأْخِرُونَ سَاعَةً ۖ وَلَا يَسْتَقْدِمُونَ

"Apabila telah datang ajal mereka, maka mereka tidak dapat mengundurkannya walaupun sesaat pun dan tidak (pula) mendahulukan(nya)" (10:49)

Allah Subhanahu Wa Ta'alaa Maha Bijaksana untuk mengambil nyawa hamba-hambaNya, tidaklah datang merentap nyawa begitu sahaja, tetapi ia diambil dengan penuh teliti dan adil. Biasanya jika seseorang itu akan tiba saat ajalnya, maka keluarga orang itu kadang-kadang akan mendapat alamat atau tanda-tandanya dahulu. Misalnya jika salah seorang dari ahli keluarga akan menemui ajal, maka diantara seluruh keluarganya pasti ada yang akan termimpi seperti gigi tercabut dan sebagainya. Demikianlah penulis alami berkali-kali. Atau kelakuan orang yang akan meninggal itu sendiri nampak seperti ganjil-ganjil atau pendek kata buang tabiat.

Terdapat pelbagai penyebab yang akan mendatangkan kematian pada manusia dan selalunya disebabkan penyakit. Akan tetapi, pada zaman sekarang ini terdapat banyak sekali perkara yang mengakibatkan kematian, contohnya seperti kemalangan jalan raya, termakan hasil tumbuhan atau ternakan yang telah teradiasi disebabkan oleh kilang Nadir Bumi seperti di wilayah Baotou, China, mati dimakan buaya, mati dibom oleh wanita gempal sehingga tertinggal serpihan tulang,  dan 1001 macam sebab lagi. Maka sudah menjadi peraturan atau hukum Allah, iaitu menjadikan sesuatu dengan ada sebab. Misalnya, Allah akan menjadikan keturunan manusia disebabkan oleh perkawinan seorang lelaki dengan seorang perempuan. Begitu seterusnya hukum Allah berlaku sehinggalah hari penutupan dunia, iaitu Kiamat.

Ramai pekerja zaman moden ini mati akibat menghidap penyakit pencemaran dan juga kecelakaan di kilang

Firman Allah di dalam Al-Qur'an surat Al-Ahzab ayat 62 :

وَلَنْ تَجِدَ لِسُنَّةِ اللَّهِ تَبْدِيلًا

"kamu sekali-kali tiada akan mendapati perubahan pada sunnah Allah".

Jika pada zaman dahulu hanya kaum wanita sahaja yang melahirkan anak, maka begitulah juga sekarang ini seperti mana yang Allah swt jadikan iaitu kaum wanitalah juga yang hamil dan melahirkan anak. Dari semenjak zaman Siti Hawa sehinggalah sekarang ini dan juga pada masa akan datang.

Firman Allah di dalam surat Al-'Imraan ayat 154 :

قُلْ لَوْ كُنْتُمْ فِي بُيُوتِكُمْ لَبَرَزَ الَّذِينَ كُتِبَ عَلَيْهِمُ الْقَتْلُ إِلَىٰ مَضَاجِعِهِمْ

Katakanlah: "Sekiranya kamu berada di rumahmu, nescaya orang-orang yang telah ditakdirkan akan mati terbunuh itu keluar (juga) ke tempat mereka terbunuh".

Keterangan Allah seperti ini sering terjadi, seperti pernah diceritakan peristiwa yang terjadi di zaman Nabi Sulaiman a.s.

Menurut riwayat, ketika Nabi Sulaiman a.s. sedang duduk berkumpul bersama ahli jema'ahnya di dalam sesi pembelajaran agama, tiba-tiba datang seorang tetamu yang tidak dikenalinya, yang matanya tidak lepas memandang kepada salah seorang ahli jemaah itu. Semua yang hadir menyaksikannya. Kemudian setelah si tetamu asing itu bercakap-cakap dengan Nabi Sulaiman, lalu tetamu asing itu keluar dan terus menghilang. Secara tiba-tiba perasaan si jemaah yang dipandang oleh sang tetamu asing tadi menjadi resah dan gelisah, lalu diminta Nabi Sulaiman menghantarnya pulang, sedangkan rumah orang itu amat jauh sekali, iaitu di negara China!

Jika kita ditakdirkan mati di China, pasti Allah akan mencabut nyawa kita disana tepat juga dengan masanya

Kemudian Nabi Sulaiman a.s. menghantarkan pemuda itu pulang ke China dengan menggunakan permaidani yang dibawa oleh angin atau permaidani terbang (cerita ini bukan dongeng ok). Setelah pemuda itu dihantarkan pulang, lalu Nabi Sulaiman a.s. menerangkan kepada semua jemaah mengenai perkara sebenar yang berlaku sebentar tadi:

"Sebenarnya tetamu asing yang datang itu adalah Malaikatul-Maut! Siapa sangka dia datang dengan keadaan dirinya dalam bentuk jelmaan manusia. Dia berkata-kata kepadaku iaitu katanya menurut catatannya, bahawa pemuda itu harus mati di negara China, tetapi orangnya masih lagi berada disini. Jadi malaikat itu meminta bantuanku supaya menghantarkan orang itu cepat-cepat ke negerinya". 

Demikianlah permintaan dan tugas malaikat itu, maka setelah sampai ke negerinya, terjatuhlah jemaah tersebut dari atas permadani, maka di saat itu Malaikatul-Maut datang mencabut nyawanya.

Tersebut pula di dalam riwayat lain pada zaman dahulu kala, ada seorang lelaki yang amat soleh, yang selalu mendoakan setiap hari seperti ini:

"Ya Allah Ya Tuhanku, ampuni aku dan malaikat matahari"

Jika kita ditakdirkan mati di matahari, tidak mustahil Allah swt akan menghantar kita kesana untuk mati! 

Kemudian Allah menyuruh Malaikat Matahari turun ke bumi untuk mengunjungi orang itu. Katanya : "Sesungguhnya engkau selalu mendoakan aku, apakah tujuanmu?"
Jawab orang lelaki itu : "Tujuanku ialah supaya kamu bawakan aku ketempatmu, dan tanyakan kepada malaikatul-maut bilakah ajalku?

Lalu malaikat penjaga matahari membawa orang itu pergi ke tempatnya di matahari. Kemudian malaikat matahari itu pergi bertanya kepada malaikatul-maut, bilakah saat ajal orang itu.

Malaikatul-maut segera melihat daftar nama-nama manusia, kemudian lalu berkata: "Ya sudah hampir saatnya, bahawa ia akan mati apabila sudah berada di matahari".

Maka tanpa berlengah lagi, malaikatul-maut lalu mencabut nyawa orang lelaki itu. Dekat matahari pun ada orang mati. Itulah tanda kekuasaan Allah swt iaitu akan mencabut nyawa seseorang tepat pada masa dan tempatnya. Subhanallah. Jika direnungkan, anak gadis sunti yang datang dari Mongolia pun boleh mati di Malaysia di dalam keadaan yang amat sadis iaitu di bom!

Demikian itulah yang dinamakan Qadha dan Qadar


Sekian Terima Kasih

Bersambung di entri: Berita Alam Ghaib 16

Anwar Suran Post – Feb 2012

Share:

Saturday, 25 February 2012

Adam Dan Hawa Dikeluarkan Dari Syurga (2)


Berita Alam Ghaib 14: Adam Dan Hawa Dikeluarkan Dari Syurga (Bahagian 2)


Klik sini untuk membaca bahagian 1

Kemudian Allah menyuruh malaikat Jibril turun ke bumi mendapatkan Adam dan Hawa untuk mengajar mereka cara melakukan Ibadah Haji. Maka dengan melakukan tawaf sebanyak tujuh kali, mereka boleh menyatakan taubatnya kepada Allah. Maka Allah swt akan mengampunkan dosa-dosa mereka.

Setelah malaikat Jibril menemui Adam, lalu malaikat Jibril memberitahu Adam bahawa Siti Hawa sedang berada di Jeddah. Setelah mendengar khabar dari malaikat Jibril, tanpa berlengah, lantas Adam pergi mencari isteri yang dirinduinya itu. Setelah berbulan-bulan berjalan, barulah Adam bertemu dengan Siti Hawa di padang Arafah. Sebabnya itulah ia dinamakan sebagai padang Arafah, ertinya padang ‘mengenal kembali’.

Disinilah Arafah iaitu diamana tempat Nabi Adam dan Siti Hawa bertemu di dunia

Setelah Adam menceritakan kepada Hawa bahawa keduanya diwajibkan tawaf sebanyak tujuh kali mengelilingi Hajarul-Aswad,  maka untuk mendirikan tempat ibadat, Allah telah memperintahkan para malaikat untuk mengambil batu hitam dari Syurga supaya dijadikan "Tugu" atau "Kaabah". Dan disaat itu dibangunkan pula sebuah tempat ibadat yang dinamakan sebagai "Baitul Ma'mur" dengan bantuan para malaikat. Setelah selesai pembinaan masjid itu, lalu ditengah-tengahnya diletakan "Hajarul-Aswad". Adam dan Hawa terus Tawaf sambil mengucapkan:

رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنْفُسَنَا وَإِنْ لَمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ

"Ya Tuhan kami, kami telah menganiaya diri kami sendiri, dan jika Engkau tidak mengampuni kami dan memberi rahmat kepada kami, nescaya pastilah kami termasuk orang-orang yang rugi." (7:23)

Demikian keduanya mengucapkan kata-kata itu sambil menagis, kerana dosanya takut tidak diampuni.

Demikianlah diceritakan di dalam riwayat. Itulah masjid pertama yang didirikan di zaman Adam. Kemudian ketika ribut taufan melanda di zaman Nabi Nuh a.s, masjid Baitul-Ma'mur dipindahkan pula ke langit yang ketujuh yang kini dijadikan Qiblat untuk para malaikat beribadat disitu.

Dan ketika nabi Muhammad s.a.w pergi ke Isra Mi'raj, beliau pernah sembahyang disitu (Baitul Makmur) dan menjadi Imam jema'ah para malaikat.

Rekabentuk baitul makmur, tidaklah seperti mekah di zaman sekarang yang dipenuhi bangunan tinggi. 

Kembali kita membicarakan riwayat Adam setelah beliau bertemu kembali dengan Siti Hawa. Setelah Adam dan Hawa bertemu, lalu mereka mendirikan rumah tangga, sehingga mempunyai beberapa orang anak. Maka dari situ, anak-anak cucu keturunan Adam terus meluas kemana-mana sahaja sehingga menjadi pelbagai bangsa dan bersuku-suku.

Sebagaimana Firman Allah dinyatakan didalam surah Al-Hujurat ayat 13 :

يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَأُنْثَىٰ وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا ۚ إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ

"Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang lelaki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenali. Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling taqwa diantara kamu."

Dibawah ini penulis telah mencantumkan beberapa ayat dari surah Ar-Rum, dari ayat 22 sampai ayat 27. Kami kira cukuplah untuk jadi bahan pengetahuan dan pemikiran pembaca:

وَمِنْ آيَاتِهِ خَلْقُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافُ أَلْسِنَتِكُمْ وَأَلْوَانِكُمْ ۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِلْعَالِمِينَ

"Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah menciptakan langit dan bumi dan berlain-lainan bahasamu dan warna kulitmu. Sesungguhnya pada yang demikan itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang mengetahui".

Dari keturunan cucu cicit Nabi Adam A.S maka terbentuklah pelbagai suku dan bangsa 

وَمِنْ آيَاتِهِ مَنَامُكُمْ بِاللَّيْلِ وَالنَّهَارِ وَابْتِغَاؤُكُمْ مِنْ فَضْلِهِ ۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَسْمَعُونَ

"Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah tidurmu di waktu malam dan siang hari dan usahamu mencari sebagian dari karuniaNya. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang mendengarkan."

وَمِنْ آيَاتِهِ يُرِيكُمُ الْبَرْقَ خَوْفًا وَطَمَعًا وَيُنَزِّلُ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَيُحْيِي بِهِ الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا ۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَعْقِلُونَ

"Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya, Dia memperlihatkan kepadamu kilat untuk (menimbulkan) ketakutan dan harapan, dan Dia menurunkan hujan dari langit, lalu menghidupkan bumi dengan air itu sesudah matinya. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang mempergunakan akalnya."

وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ تَقُومَ السَّمَاءُ وَالْأَرْضُ بِأَمْرِهِ ۚ ثُمَّ إِذَا دَعَاكُمْ دَعْوَةً مِنَ الْأَرْضِ إِذَا أَنْتُمْ تَخْرُجُونَ

"Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah berdirinya langit dan bumi dengan iradat-Nya. Kemudian apabila Dia memanggil kamu sekali panggil dari bumi, seketika itu (juga) kamu keluar (dari kubur)."

وَلَهُ مَنْ فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ۖ كُلٌّ لَهُ قَانِتُونَ

"Dan kepunyaan-Nyalah siapa saja yang ada di langit dan di bumi. Semuanya hanya kepada-Nya tunduk."

وَهُوَ الَّذِي يَبْدَأُ الْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ وَهُوَ أَهْوَنُ عَلَيْهِ ۚ وَلَهُ الْمَثَلُ الْأَعْلَىٰ فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ۚ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

"Dan Dialah yang menciptakan (manusia) dari permulaan, kemudian mengembalikan (menghidupkan)nya kembali, dan menghidupkan kembali itu adalah lebih mudah bagi-Nya. Dan bagi-Nyalah sifat yang Maha Tinggi di langit dan di bumi; dan Dialah Yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana."

ضَرَبَ لَكُمْ مَثَلًا مِنْ أَنْفُسِكُمْ ۖ هَلْ لَكُمْ مِنْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ مِنْ شُرَكَاءَ فِي مَا رَزَقْنَاكُمْ فَأَنْتُمْ فِيهِ سَوَاءٌ تَخَافُونَهُمْ كَخِيفَتِكُمْ أَنْفُسَكُمْ ۚ كَذَٰلِكَ نُفَصِّلُ الْآيَاتِ لِقَوْمٍ يَعْقِلُونَ

"Dia membuat perumpamaan untuk kamu dari dirimu sendiri. Apakah ada diantara hamba-sahaya yang dimiliki oleh tangan kananmu, sekutu bagimu dalam (memiliki) rezeki yang telah Kami berikan kepadamu; maka kamu sama dengan mereka dalam (hak mempergunakan) rezeki itu, kamu takut kepada mereka sebagaimana kamu takut kepada dirimu sendiri? Demikianlah Kami jelaskan ayat-ayat bagi kaum yang berakal".

Tuhanlah yang menghidupkan sesuatu yang mati dan mematikan sesuatu yang hidup

Cuba perhatikan Juga Firman Allah dalam Surah Al-Baqarah ayat 28 :

كَيْفَ تَكْفُرُونَ بِاللَّهِ وَكُنْتُمْ أَمْوَاتًا فَأَحْيَاكُمْ ۖ ثُمَّ يُمِيتُكُمْ ثُمَّ يُحْيِيكُمْ ثُمَّ إِلَيْهِ تُرْجَعُونَ

"Mengapa kamu kafir kepada Allah, padahal kamu tadinya mati, lalu Allah menghidupkan kamu, kemudian kamu dimatikan dan dihidupkan-Nya kembali, kemudian kepada-Nya-lah kamu dikembalikan?"

Dengan ayat ini, jelaslah bagi kita sekalian bahawa kita ini dahulunya benda yang mati, tidak dapat bergerak semasih menjadi nutfah. Kemudian kita dihidupkan ketika di dalam rahim ibu, sehingga lahir ke dunia, kemudian dimatikan lagi, yang terakhir kita dihidupkan lagi di alam akhirat, dan kepada Allah swt-lah semuanya kita dikembalikan.

Demikianlah para pembaca kita telah bicarakan riwayat Adam dan Hawa serta Iblis yang membuat hasutan jahat, sehingga ketiga-tiganya dikeluarkan dari Syurga.

Dan kini pembaca sudah tahu bagaimana asal usul riwayat Iblis itu.

Mudah-mudahan menjadi manfaat dan menjadi bahan pemikiran yang baik bagi kita sekalian. Wallahu a'lam

Sekian Terima Kasih


Bersambung di entri: Berita Alam Ghaib 15

Anwar Suran Post – Feb 2012

Share:

Friday, 24 February 2012

Adam Dan Hawa Dikeluarkan Dari Syurga (1)


Berita Alam Ghaib 14: Adam Dan Hawa Dikeluarkan Dari Syurga (Bahagian 1)


Riwayat asal mengatakan, pada zaman dahulu kala iaitu beribu-ribu tahun sebelum adanya manusia, sudah ada makhluk yang mendiami dunia ini iaitu JIN. Mereka terdiri dari jenis lelaki dan perempuan dan ada yang beragama dan ada juga yang tidak. Mereka diwajibkan juga beribadat kepada Allah, sepertimana Firman Allah di dalam surah Az-Zariyat ayat 56:

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنْسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

"Dan aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi/beribadat kepada-Ku."

Maka untuk lebih jelas, cuba para pembaca baca surah Al-Jin di dalam Al-Qur'an iaitu surah yang ke 72, juzuk yang ke 29. Dalam surah itu ada menceritakan secara jelas mengenai Jin dan keadaannya.

Diceritakan juga di dalam riwayat, diantara keturunan jin yang bernama "Azzazil", dialah yang paling taat kepada Allah. Jin-jin itu umurnya sangat panjang mampu mencapai puluhan ribu tahun.

Demikian keadaan Azzazil di bumi iaitu dia beribadat kepada Allah selama 1000 tahun. Kemudian setelah itu, diatas permohonannya kepada Allah, maka Azzazil dipindahkan pula ke atas langit. Maka dilangit pertama ini ia beribadat kepada Allah sehingga 1000 tahun lamanya. Kemudian ia dipindahkan pula lagi ke langit yang kedua, dilangit kedua ini ia beribadat sehingga 1000 tahun juga. Dan seterusnya sampai kelangit yang ketujuh. Jadi jumlah masanya Azzazil beribadat bermula dari bumi sehingga ke langit yang ketujuh adalah 8000 tahun. Tidak sedikit waktu, bukan?

Tiada manusia yang mampu mengalahkan ibadat yang dilakukan oleh Azzazil (Iblis)

Maka dengan kurnia Allah swt, Iblis telah dinaiki pangkatnya mendapat gelaran kehormatan "Al-Muqorrobuun", itulah darjat yang paling tinggi di sisi Allah samada buat golongan manusia mahupun golongan Jin malah golongan malaikat sekali. Setelah Azzazil mendapat pangkat "Al-Muqorrobuun" di sisi Allah, lalu ia diangkat pula menjadi Imam ibadat buat para malaikat yang berada di seluruh langit. Demikianlah kedudukan atau darjat Azzazil disisi Allah.

Untuk dijadikan cerita, ketika Allah menyuruh semua para malaikat untuk bersujud kepada Adam, maka Azzazil menolak, ia tidak mahu sujud kepada Adam itu dengan alasan katanya dia lebih baik atau lebih bagus daripada Adam.

Hakikatnya apa yang dikemukakan cuma alasannya sahaja, yang sesungguhnya ia merasa iri hati. Mengapa Adam makhluk yang baru dicipta  itu yang akan dijadikan Khalifah secara tiba-tiba? Apakah sumbangannya sebelum ini? Mengapa dia yang sudah begitu lama umurnya, dan sudah lama ibadatnya, serta lebih tinggi martabatnya tidak dijadikan khalifah? mengapa? mengapa?!

Kerana sifat bongkak dan iri hatinya itu, maka Allah swt terus mengusirnya keluar dari syurga lalu Allah namakan dia Iblis dan menukar tubuh badannya menjadi sangat hodoh, hina dan keji. Setelah itu, Iblis mengeluarkan ancamannya iaitu mahu menyesatkan Adam sehinggalah ke anak cucunya, lalu ia dinamakan syaitan (nama sifat jahat). Demikianlah riwayat Iblis yang asalnya keturunan Jin dan kemudian menjadi Syaitan. Maka dapatlah kita simpulkan bahawa Iblis itu raja terhadap segala Syaitan (kejahatan).

Kejahatan manusia tidak akan dapat menandingi kejahatan Iblis

Tersebut di dalam Al-Qur'an bahawa setelah Adam dan Hawa menjadi suami isteri, kedua-duanya bebas bertempat di dalam syurga. Walaupun keduanya boleh tinggal dan makan minum dengan sesuka hati, namun ada sesuatu yang dilarang bagi keduanya iaitu memakan buah-buahan kekal iaitu buah Khuldi.

Sebenarnya buah khuldi itu hanyalah kiasan sahaja, sesungguhnya semua buah tidak ada yang berada tetap ditangkainya, pasti ia akan gugur. Kecuali buah yang ada pada badan manusia sahaja seperti buah halkum, buah dada, buah zakar dan sebaginya. Itulah dinamakan buah khuldi. Begitulah pendapat 'Ulama didalam tafsir Al-Fairuz Zabadi.

Jadi, apa yang dilarang oleh Allah di dalam syurga itu bukanlah memakan buah dari pohon-pohon yang biasa. Tetapi dilarang memakan buah yang "Kekal" itu (adakah bermakna tidak boleh bersetubuh?)

Cubalah perhatikan Firman Allah di dalam surah Al-A'raf ayat ke 22:

فَلَمَّا ذَاقَا الشَّجَرَةَ بَدَتْ لَهُمَا سَوْآتُهُمَا

"Tatkala keduanya telah merasakan pohon itu, nampaklah bagi keduanya aurat-auratnya".

Maka di dalam ayat ini jelas sekali Tuhan mengatakan "Dzaaqosy syajarota", ertinya merasakan batang pohon, dan bukan dikatakan "Dzaaqots tsamarota". Dalam pengertian buah itu bukan dimakan, tetapi cuma dirasakan oleh tubuh. (Maaf, mereka dibawah umur dilarang mendalami semua ayat-ayat yang tersirat ini).

Jadi kesimpulannya adalah, "Adam dilarang bersetubuh dengan Hawa". Kerana di syurga itu bukanlah tempat untuk mereka melahirkan anak kerana tempat untuk melahirkan adalah di dunia sahaja.

Tempat untuk melahirkan zuriat hanyalah di dunia sahaja.

Sudah jelas Allah swt menjadikan manusia lelaki dan perempuan adalah untuk bersetubuh dan melahirkan keturunannya (itu adalah fitrah). Tetapi, apa yang menjadi persoalannya adalah, mengapa pujukan syaitan itu yang diturutinya oleh Adam dan Hawa? Padahal sebelumnya Allah telah berpesan dengan jelas sekali:

وَلَا تَقْرَبَا هَٰذِهِ الشَّجَرَةَ

"Janganlah kamu berdua mendekati pohon ini,"

Tetapi pujukan atau ajakan syaitan itulah yang mereka turuti, malah larangan Allah pula diabaikannya. Hanya disini sahaja terletak kesalahannya.

Memang Adam dan Hawa, para malaikat serta iblis sudah tahu bahawa pada suatu saat nanti Adam dan Hawa harus turun kebumi, kerana mereka akan menjadi khalifah dimuka bumi. Bilakah harinya? Hanya Allah sahaja yang mengetahui.

Oleh kerana itu, ketika Iblis membangkang perintah Allah lantaran tidak mahu sujud kepada Adam lalu dia dipecat dari jawatannya sebagai Imam "Al-Muqorrobuun", dan diusir dari syurga.

Kemudian secara diam-diam Iblis mencuri masuk kedalam syurga dan cuba memperdayai Adam dan Hawa agar keduanya menjadi derhaka kepada Allah. Kemudian ternyata Adam dan Hawa termakan hasutan syaitan itu, maka mereka pun mendapat hukuman Allah swt, lalu mereka meninggalkan syurga dan diturunkan ke bumi.

Keadaan di bumi tidak sama sekali sama dengan keadaan di syurga. Dunia penuh dengan pancaroba

Menurut riwayat, Adam diturunkan ke bumi pada tanggal 10 muharram. Maka, di waktu malam yang gelap gelita, Adam dan Hawa harus turun ke bumi termasuk iblis. Dengan bercucuran air mata, mahu atau tidak mahu Adam dan Hawa harus menerima nasibnya.

Pada malam itulah Jibril membawa Adam dan Hawa turun ke bumi. Adam diturunkan di bukit Ruhun di Surandib atau pulau Sailan (mungkin juga di gunung Sri Lanka), sedangkan Siti Hawa pula diturunkan di Jeddah. Begitulah akibatnya kedua insan yang telah melanggar larangan Allah swt harus berpisah dari segala kesenangannya di Syurga, dan kini mereka menjalani kehidupan yang baru yang serba sukar. Meredah onak dan duri, cuaca yang tidak menentu, makanan yang sukar dicari malah amat sekali berbeza dengan kehidupannya didalam syurga!

Tersebut didalam riwayat, setelah Adam diturunkan ke bumi, hampir seratus tahun lamanya Adam dan Hawa tidak bertemu. Mereka bukanlah seperti kita mempunyai telefon bimbit, kapal terbang, kapal laut mahupun apa-apa alat untuk mencari satu sama lain. Bagaimanakah episod kehidupan mereka berdua? Bagaimanakah cara mereka bertemu?



Anwar Suran Post - Feb 2012

Share:

Perhatian, segala entri dan 80 peratus daripada gambar-gambar yang terkandung di dalam blog ini adalah hasil dari rekaan dan idea My Cahaya Post. Gambar-gambar yang terkandung di dalam blog ini mempunyai bandwidth-nya yang tersendiri dan menyebabkan anda tidak boleh sesekali mengambil URL gambar-gambar tersebut. Jika anda ingin berbuat demikian, sila download gambar-gambar yang anda mahu dan upload semula di dalam blog anda. Selepas anda berbuat demikian, sila inform saya melalui ruangan komen, facebook page, email mahupun shoutbox. Sekian, terima kasih.

Bilangan Pelawat

Entri Terlaris

Hantarkan Email Anda